Nagykonyhai elektromos tűzhely
Minden konyha elengedhetetlen kelléke a jó tűzhely. Ezeket két nagy csoportra szokták bontani: gáz- és villanytűzhelyek. A villany nagykonyhai tűzhely több szempont alapján is a gáztűzhely elé helyezhető: gázvezeték bekötése nélkül is működőképes, biztonságosabb (nincsenek a főzőlapról felcsapó lángok), a hő felülről és alulról is érkezhet egyszerre és nem utolsó sorban energiatakarékos szempontból is jobbak.
1. Mekkora a használatra szánt tűzhely?
Az előre megtervezett konyha kivitelezésekor a pontos méretezés elengedhetetlen ahhoz, hogy a beszerelésnél ne kelljen az egész konyhát áttervezni, mert nem fér be a megvett eszköz. Fontos eldönteni azt is, hogy a választott modellt beépített, vagy szabadon álló legyen. Külső befoglaló méret alapján széles skálából választhatunk a nagykonyhai tűzhelyek közül, a kisebb 0,5 méter körüliektől egészen az 1,5 métert meghaladókig találunk típusokat.
2. Melyik energiaosztályba tartozzon a gép?
Európai Uniós szabványok alapján a konyhai gépeket energiaigényüknek megfelelően ”A”-tól “G”-ig osztjuk be. A legenergiatakarékosabb az “A” jelű, a “B” jelzésű ugyancsak energiatakarékos, viszont már kevésbé, mint az “A”. Ez rendre csökken, egészen a “G”-ig, ebbe a kategóriába már a legkevésbé energiatakarékos berendezések tartoznak.
3. Hány főzőlapra van szükség?
Nagykonyhai tűzhely vásárlásakor fontos végiggondolni, hogy mennyi lesz az egyszerre használt főzőlapok száma. Van ahol elegendő már a 2 db égő, nagyobb konyhákban viszont fontos, hogy egyszerre 6, vagy akár 8 helyen is lehessen dolgozni. A kevesebb rózsás olcsóbb, de átgondolandó, hogy megéri- ezen ezen spórolni, ha nem tudunk egyszerre csak kevesebb dolgot elkészíteni.
4. Milyen főzőlapos legyen a nagykonyhai elektromos tűzhely?
Kerámia lapos tűzhelyek főzőfelülete egy egybevágó üvegkerámia lapból áll, a melegítést pedig fűtőspirálok végzik. Ennek köszönhető csak függőleges irányú a hővezetés és ezért tud felmelegítetlenül maradni a spirál nélküli rész. Az indukciós főzőlap hősugárzás nélküli, a lapra helyezett edényben generálják azt. Fontos a valamilyen vas edény használata, ugyanis a hőtermelés a főzőlap tekercsei által generált változó mágnese tér által keletkezik az edényben. Ezért nem melegszik maga a lap, a kifutott étel így semmiképpen nem ég a tűzhelyre, valamint a minimális hő veszteség is ennek a tulajdonságának köszönhető.
5. Szükségesek-e egyes extrák a tűzhelybe?
Az alap szolgáltatásokon kívül egyre több modellnél jelennek meg különféle extrák. Találhatunk biztonsági hőfokszabályozót, ami az edény túlmelegedését észlelve kikapcsolja a tűzhelyet, ez tűzvédelmi szempontból igen nagy segítséget nyújthat. Ezen felül egyes beépített időzítők az alapfunkcióján kívül a beállított idő elteltével le is állíthatja a sütést, nem kell ott állnunk fölötte. Továbbá jó odafigyelni, hogy magában a sütő részben legyen világítás, ez általában adott, de némely termék esetében hiányozhat ez a funkció.
6. Milyen tartozékai vannak a tűzhelynek?
Nem minden sütőhöz adnak külön egyes tartozékokat, amikre szükségünk lehet, de vannak olyanok is, amelyeknél az ár magába foglalja ezeket. Ilyen esetben ezeket nem kell külön megvenni, egyszerre letudható a sütővásárlással. Leggyakoribb kiegészítők például egy,- vagy jobb esetben több tálca, sütőrács, sima vagy konzolos sütősín, vagy egy melegen tartó fiók.
7. Igen
jelentős különbségek lehetnek a különböző cégek áraiban és feltételeiben, ezért mindig több cég ajánlatát kérjük be és hasonlítsuk össze. Ezt 2
perc alatt, minden kötelezettség nélkül megtehetjük a következő
ajánlatkérő ív kitöltésével.
Szerző: Kócsi Norbert |