A következő címkéjű bejegyzések mutatása: csokis. Összes bejegyzés megjelenítése
A következő címkéjű bejegyzések mutatása: csokis. Összes bejegyzés megjelenítése

2009. augusztus 29., szombat

Csokoládés keksz földimogyoróval

Hozzávalók:
kb. 60 darabhoz: 7 dkg étcsoki, 10 dkg puha vaj, 15 dkg földimogyorókrém, 1 csipet só, 6 dkg cukor, 1 tk. őrölt fahéj, 2 tojás, 30 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 20 dkg sózatlan földimogyoró, sütőpapír

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésesnél: 160 fokra), a tepsit kibéleljük sütőpapírral. A csokoládét durvára vágva aprítjuk. A vajat a földimogyorókrémmel, a sóval, a cukorral és az édesítőszerrel habosra keverjük. Hozzáadjuk a fahéjat és a tojásokat, és addig keverjük, amíg a cukor feloldódik benne.
A lisztet és a sütőport rászitáljuk, és összegyúrjuk vele. Beledolgozzuk a földimogyorót és a csokoládédarabokat.
A tésztából dió nagyságú golyókat formálunk, egymástól 3 cm-re a tepsire tesszük, kissé ellapítjuk őket, és sütőben kb. 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük.

2008. december 3., szerda

Csokis korong


Hozzávalók:

15 dkg + 3 dkg fehér csokoládé, 12-13 dkg vaj, 8-8 dkg kristály- és barna cukor, csipetnyi só, 1 zacsló vaníliás cukor, 1 tojás, 22 dkg + 1 ek. liszt, fél teáskanál sütőpor, 2 tk. kakaópor, 3 dkg étcsokoládé, sütőpapír, nejlonzacskó

Elkészítés: A 15 dkg fehér csokoládét finomra daraboljuk. Robotgép haberőjével a vajat, a cukrot, a sót meg a vaníliás cukrot addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Beledolgozzuk a tojást, rászitáljuk a sütőporral elvegyített 22 dkg lisztet, és beleforgatjuk a felaprított fehér csokoládét.A tésztát két egyforma adagra osztjuk. Az egyik adagba belekeverjük a kakaóport, a másik adagba 1 ek. lisztet vegyítünk. Két, sütőpapírral kibélelt tepsibe evőkanálnyi halmot rakunk és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Rácsra szedve kihűtjük. A maradék fehér csokoládét meg az étcsokoládét külön-külön finomra aprítjuk, majd meleg vízfürdőben megolvasztjuk és nejlonzacskóba töltjük. A zacskók egyik sarkát levágjuk, és a korongokat kidíszítjük. Kb. 20 percre a hűtőbe tesszük.

2008. szeptember 13., szombat

Egyszerű csokoládétorta


Hozzávalók:
1 evőkanál porcukor a díszítéshez
- a süteményhez: 1 teáskanál étolaj a tepsi kikenéséhez, 120 gramm finomliszt, plusz 2 teáskanál a lisztezéshez, 1 teáskanál sütőpor, 30 g kakaópor, fél bögre cukor, 2 lágyan felvert nagy tojás, 120 szobahőmérsékletű margarin, 3 evőkanál tej
- a töltelékhez: 150 ml dobozos sűrű tejszín, 2 evőkanál málnadzsem

Elkészítés:
180 fokon melegítsük elő a sütőt. Tollecset vagy összehajtogatott konyhai papírtörlő segítségével olajozzunk ki 2 db 20 cm átmérőjű lapos tortaformát. Mindkét formához adjunk egy teáskanál lisztet, majd mozgassuk a formát, és ütögessük az oldalát, hogy a liszt teljesen bevonja. Ütögessük ki a felesleget. Egy edénybe szitáljuk össze a lisztet, sütőport, valamint a kakaóport. Adjuk hozzá a cukrot, tojást, margarint, valamint a tejet. Fakanállal vagy elektromos habverővel keverjük, míg lágy és egynemű masszát kapunk. Egy nagy fémkanállal osszuk el a masszát a két forma között, majd egyengessük el a tészta tetejét. 25 percig sütjük, míg a sütemény teteje ruganyos lesz és megszilárdul. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a torták megsültek-e. Ha kész, a tortákat 10 percig hagyjuk a formában kihűlni.
Egy kést húzzunk végig a torták oldalán, hogy könnyebb legyen kivenni őket a formából. Tegyünk a forma tetejére egy tányért, majd fordítsuk át, hogy kijöjjön a torta. Rendes oldalukkal felfele hagyjuk őket tortarácson kihűlni.
A töltelékhez verjük fel lágyan a tejszínt. Az egyik tortalapot kenjük meg málnadzsemmel, majd tejszínnel. Tegyük a tetejére a másik réteg tortalapot. Fordítsuk meg. Közvetlenül tálalás előtt tegyük a porcukrot egy szitába, s szórjuk meg a tortát.

2008. szeptember 11., csütörtök

Dobostorta


Hozzávalók:
6 tojás, 12 dkg liszt
- a krémhez: 25 dkg vaj, 25 dkg cukor, 5 dkg kakaópor, 3 evőkanál tej
- a tetejére: 15 dkg cukor

Elkészítés:
A tojássárgájákat a fele cukorral keverd habosra. A tojásfehérjéket a többi cukorral verd kemény habbá, forgasd bele a sárga krémet, majd apránként a lisztet is. A masszából vajazott, lisztezett sütőlemezen süss 6 vékony, kerek lapot.
Amíg a tésztalapok hűlnek, készítsd el a krémet. Ehhez a kakaóport forrázd le a tejjel. A vajat a cukorral keverd habosra, majd dolgozd bele a tejes kakaót is.
A krémmel öt lapot ragassz össze úgy, hogy a ttejére is krém kerüljön. A félretett lapot aranybarnára olvasztott cukorral vond be, és még mielőtt a cukor megkeményedne, vastag pengéjű késsel vágd cikkekre. Helyezd őket a tortára, és az így kijelölt szeletek nyomán, forró vízbe mártott késsel vágd fel a tortát.

2008. szeptember 10., szerda

Csokoládétorta


Hozzávalók:
6 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 1 evőkanál kakaópor
- a krémhez: 4 dl tejszín, 15 dkg tejcsokoládé, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj
- a tetejére: 10 dkg tortabevonó csokoládé

Elkészítés:
A tojássárgáját a cukorral keverd habosra. Apránként adagold hozzá a kakaóport, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is forgasd bele. Egy tortaformát bélelj ki sütőpapírral, simítsd bele a masszát. Tedd előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd meg. A krémhez a tejszín felét főzd fel a cukorral és a beletördelt csokoládéval. Ha kihűlt, szórd bele a vaníliás cukrot, add hozzá a habosra kevert vajat. Majd a többi tejszínből vert habot is forgasd bele.
A tésztakorongot vágd három lapba. Kend meg a krémmel és illeszd össze. (Egy kicsi krémet tegyél félre a díszítéshez!) A tortabevonót gőz felett olvaszd meg és egy hosszú pengéjű késsel simítsd a sütemény tetejére. Ha megdermedt a csokoládé, a maradék krémmel cifrázd ki a tetejét. A krémet gazdagíthatod meggybefőttel vagy rumos mazsolával is.

Rigó Jancsi


Hozzávalók:
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 dkg liszt, 3 evőkanál kakaópor, 5 evőkanál baracklekvár, 20 dkg csokoládé, 2 evőkanál vaj
- a krémhez: 1 evőkanál zselatinpor, 5 dl tejszín, 6 evőkanál kakaópor, 6 evőkanál porcukor

Elkészítés:
A tojássárgájákat keverd habosra a cukorral. Add hozzá a lisztet a kakaót, végül a habbá vert tojásfehérjét. Egy kis tepsit bélelj ki sütőpapírral, simítsd bele a masszát és tedd előmelegített sütőbe. 180 fokon 10-12 perc alatt süsd meg. A sütőből kivéve borítsd tiszta konyharuhára, húzd le róla a papírt, és hagyd hűlni. A kihűlt tésztát lapjában vágd félbe, kend meg lekvárral.
A csokoládét vízgőz felett olvaszd meg, dolgozd bele a vajat és kend a lekváros lapra. Ha megdermedt, forr vízbe mártott késsel darabolt 5-5 cm-es négyzetekre.
A zselatint áztasd be, majd önts hozzá fél dl vizet és olvaszd fel. Keverd el kevés tejszínnel, a kakaóporral, majd a többi tejszínt a cukorral verd habbá és vegyítsd össze a zselatinos keveréket. A masszát simítsd a tésztalapra, és tedd a hűtőbe megdermedni.
Rakosgasd rá a csokoládés négyzeteket és a vonalukban vágd át a süteményt.

2008. szeptember 8., hétfő

Piramis szelet


Hozzávalók:
- a tésztához:
15 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 6 tojás
- a krémhez: 1 dl tej, 1 dl tejszín, 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg kakaópor, 6 cl rum
- a bevonáshoz: 20 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj

Elkészítés:
A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, a lisztet és a kemény tojásfehérjehabot óvatosan belekeverjük. Margarinnal kikent, liszttel meghintett tepsiben vékony lapokat sütünk. A kihűlt lapokat 6 darab 12 cm vastag csíkra vágjuk.
Közben a tejszínt és a tejet felforraljuk a cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a kakaóport, és állandó kevergetés mellett jól kiforraljuk. A tűzről levéve kézmelegre hűtjük, majd rummal ízesítjük, és margarinnal habosra keverjük.
Öt tésztacsíkot összeragasztunk a krémmel. Ügyeljünk arra, hogy a krém és a tészta vastagsága megegyezzen. Az így előkészített tésztát hűtőben pihentetjük, majd hosszában ferdén félbevágjuk. A két fél háromszöget egymás felé fordítva krémmel összeragasztjuk. A hatodik csíkot egy kevés krémmel megkenjük, majd erre tesszük a piramis formájú süteményt és 25 percre hűtőbe tesszük.
Vízgőzön felolvasztott, vajjal elkevert csokoládéval bevonjuk. Mikor a csokoládé megdermedt, óvatosan 1 cm széles szeletekre vágjuk.
Tálaláskor tejszínhabbal, gyümölcsökkel és citromlével dekorálhatjuk.

2008. szeptember 6., szombat

Zabkorpás-csokoládés keksz


Hozzávalók:
20 dkg rama margarin, 23 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 13 dkg (2 dl) finomliszt, 16 dkg (4 dl) zabkorpa, 6 dkg durvára vágott étcsokoládé, 1 kiskanál sütőpor, 1 mokkáskanálnyi só, 1,5 dl főzőtejszín

Elkészítés:
A margarint először magában, majd a cukorral keverjük habosra, azután a tojást is beledolgozzuk. A lisztet, a zabkorpát, a csokoládét, a sütőport, és a sót összekeverjük. A margarinos masszához adjuk, és a tejszínt is beleöntjük.
Vízbe mártott kiskanállal, sütőpapírral bélelt tepsire mindössze 4x4 halmocskát rakunk belőle, nehogy elterülve összetapadjanak. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 fokon, légkeveréses sütőben 180 fokon) kb. 12 percig sütjük.

2008. szeptember 5., péntek

Csokikrémes málnatorta


Hozzávalók:

17-18 dkg puha vaj vagy margarin, 12-13 dkg kristálycukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 3 közepes tojás, 17-18 dkg liszt, fél zacskó sütőpor, 4 evőkanál tej, 25 dkg málna, 15 dkg ét tortabevonó, 20 dkg mogyorós mugátkrém (Nutella), 4 dl tejszín, 2 zacskó habfixáló, 24 darab csokoládés ostyarúd (kb. 30 dkg), a forma kikenéséhez: margarin és zsemlemorzsa


Elkészítés:

- Robotgéppel a szobahőmérsékletű vajat a kétféle cukorral kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és a tejjel váltogatja hozzáadjuk a sütőporral elvegyített lisztet. A tésztát margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon (gáznál 2-es fokozat), kb. 20 percig sütjük. - A kihűlt piskótalapot keresztben félbevágjuk. Az alsó lapot tortatálra fektetjük, és karimát pattintunk köréje. Az átválogatott málnából egy maréknyit a díszítéshez félreteszünk. A bevonót 15 dkg nugátkrémmel együtt forró vízfürdőben megolvasztjuk. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd belevegyítjük a csokoládét. - Az alsó piskótalapot kevés csokoládékrémmel megkenjük. A málnával kirakjuk, a krém felével megkenjük, és a másik piskótalappal befedjük. A torta tetejét a maradék krémmel bevonjuk. Legalább 3 órára hideg helyre (hűtőszekrénybe) tesszük. - A maradék nugátkrémet megolvasztjuk, kisméretű nyomózsákba töltjük, és a tortára tetszőleges mintákat rajzolunk. A karimát eltávolítjuk, 22 ostyarudat félbevágunk, majd a darabokat a maradék nugátkrémmel körben a torta oldalához ragasztjuk. Végül a torta tetejét a félretett málnaszemekkel és maradék ostyarudakkal díszítjük.