2011. május 1., vasárnap

Egyszerű sajtos pogácsa recept

Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg reszelt sajt (15 dkg a tésztába, a többi a pogácsák tetejére - én trappistát használtam)
  • 3 dkg élesztő (én bolti expressz élesztőt használtam)
  • 2 dl tejföl (pontosabban 175 grammos is elég)
  • 3 kávéskanál só (vagy kicsit kevesebb, ízlés szerint)
  • 1 tojás sárgája a pogácsák tetejének megkenésére
Elkészítés:
A lisztben alaposan elkeverjük az élesztőt és a sőt, majd a reszelt sajtot. Ezt követően a margarint belemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt,s alaposan összedolgozzuk a tésztát, mígnem  fel nem veszi az össze száraz alapanyagot (nekem ez tartott a legtovább - könnyítésként meg lehet olvasztani kicsit a margarint). Pihentetés nélkül kinyújtjuk olyan másfél centi vastagra a tésztát, majd kiszaggatjuk a tésztát (én felespohárral szaggattam, mert az volt éppXD), megszórjuk alaposan sajttat, s aranybarnára sütjük olyan 15-20 perc alatt (Hőfokot nem tudok mondani, nálunk még régi sütő van).
A fenti alapanyag-mennyiség olyan 35-40 pogácsára volt nekem elég, kényelmesen. Az expressz élesztőnek hála gyönyörűen megnőttek minden irányba, kicsit össze is nőttek (minimum egy ujjnyit hagyjunk közöttük, de inkább többet!) viszont az ízük valami fenomenális volt. Összesen olyan másfél-két óra kellett az elkészítéséhez.
Nem mérhető a fornettis pogácsa ehhez, míg abból 25 deka kell egy rendes evéshez, ebből 3-4 szem már laktat. Laktatóbb, finomabb, ráadásul az ember biztosan tudja, miből készült =D

3 megjegyzés: