Gyerekkori gasztroélményekA gyermekkor emlékeiLevesekVannak olyan ízek, amelyeket az ember még most is a szájában érez. Ezek az anyai receptek, melyeket, habár többször is elmesélte, meg többször is ellestem, de nem sikerednek olyanra, mint ahogy ő csinálja. Lehet, hogy csak a nosztalgia teszi? ....Dunai halászlé Édesanyám bablevese Édesanyám zöldborsólevese Májgombóc (Édesanyám receptje) Szegfűgomba leves Szegfűgombás borsóleves (Édesanyám receptje) Fokhagymaleves 1. Nem tudom, hogy máshol hogy hívják ezt a fajta zöldséglevest, de mi "Piros leves"-nek neveztük és nagyon ízlett ez az egyszerűen elkészíthetõ leves. Piros leves
Komplett menükÁltalában kedden bableves volt az ebéd és krumplis pogácsa. Ilyenkor a bab mennyisége tekintélyes, hiszen a berántást megelőzően édesanyám a bab egy részét kiszedte egy szűrőkanállal és félretette.Főtt a bablevesben egy darab szalonna is, amely az ízét adta a levesnek és a berántást megelőzően szintén kiszedte és elrakta estére. Bableves szalonnával Édesanyám krumplispogácsája kb 1,5 centi vastag és 7-8 centis átmérőjű. A sütés közben egyszer megforgatja. Nem fojtós, vagy száraz. Valami csodálatos étel. Krumplispogácsa parasztosan Hagymás ecetes babsaláta Tejfölös babsaláta . pogácsareceptek . csóró konyha .
Sütemények, tortákEpres krémestál Kókuszgolyók Kókusztekercs Toportorta (liszt nélküli csokis diótorta) Vaníliás kifli Villányi mandulatorta (liszt nélküli torta) Gyerekkori kedvencem a "Krémestál", amely készíthető eperből, őszibarackból, vagy ezek híján télen akár befőttből is. Barackos krémestál Epres krémestál . sütés nélkül . sütemények, torták .
Fogyókúrás módszerekA legelterjedtebb fogyókúrákNagyanyám receptjeiHúsos ételekÉdesanyám csodálatos csirketölteléket tud készíteni. Sajnos nem tudom azt az ízt visszaadni, bár én is egyre jobb vagyok a témában. Az biztos, hogy nagyon sok petrezselyem zöldet tesz bele, csirkemájakat és néha még gombát is.Csirkepörkölt Disznótoros töltött káposzta (sváb recept) Édesanyám fasírtja Fasírozott baconban Töltött csirke Töltött libanyak 1. Sólet (édesanyámtól) Lesütött kacsamáj Rakott krumpli (rakottkrumpli, rakott burgonya) Rakott krumpli kolbásszal Töltött paprika Töltött káposzta 1. . sóletreceptek . káposztareceptek .
Édesanyám kolbászsütési módszere (főzve sütés) Kacsahúsos káposztaÉdesanyám babgulyása nem leves, hanem egy húsos sűrű egytálétel. Nincs benne zöldségféle, hanem bab, friss hús és a fűszerek. Babgulyás (édesanyám sűrű babgulyása) Összefut a nyál a számban a következő ételnél, ha felidézem azt az ízt, azt a puha húst, a szaftját. Szalonnás rostélyostekercs
|
A rokonság receptjeiNem értemMártások, szószokFokhagymaszósz (Fokhagymamártás)Kaporszósz (Kapormártás) Paradicsomszósz (paradicsommártás)
Nagyanyám receptjeiNyaranta nagyszüleimnél nyaraltam és már nem sok, de néhány annál markánsabban megmaradt bennem azokból a csodálatos receptekből, melyeket a mamánál ettem.Innét származott el a cigánygyerek Lakatos Béla, akiből azóta Szakcsi Lakatos Béla lett az egyik legnagyobb magyar dzsessz-zenész. Emlékszem még arra is, hogy ebben a faluban, illetve ezen a környéken a babot borsónak hívják (a borsót pedig cukorborsónak). Ebből aztán sok félreértés adódott - a máshonnét odatelepültek nagy bosszúságára. A frissen végzett állatorvos nagyon szerette a zöldborsó főzeléket, amit hamar meg is tudott a falu. - Doktor Úr! Majd főzök én magának egy jó borsófőzeléket. - mondta az egyik parasztasszony és másnap meg is jelent egy kondér babfőzelékkel, amit persze a mi lódoktorunk igencsak utált. Somogy-Tolna határán a tölgyerdőkben, a hegyen eső után bőven termett a rókagomba, amit errefelé nyúlfülűnek hívnak. A papa kiment a hegyre, ahová egy tölgy-bükk erdőn át vezetett az út. Gyakran gombával tért haza. Ebből készítette a mama a következő ételkölteményeket: Gombapörkölt nyúlfülűből (rókagomba pörkölt) Bográcsos gombapörkölt nyúlfülűből Söberli (Gombás-májas töltelék tepsiben) Gombás tojás nyúlfülű gombából Fokhagymás csirkecomb Ecetes paprika 2. Marinált pritaminpaprika TejbegrízA tejbegrízt csak azért említem meg a nagyanyám receptjei között, mert nem szerettem úgy, ahogy ő csinálta. Végülis ez is emlék ..... illik hozzá..SalátareceptekMártások Mustárok Tormareceptek Paprikaoldal, paprikareceptek Napi pozitív gondolatok Díszítések Áruismeret Hús nélküli ételekÉdesanyám lecsója csodálatos, reggelire, vacsorára gyakran főzi. Csípős a kertben található meglehetősen vegyes paprikatermés miatt.Édesanyám lecsója Szalonnás lecsó Zöldborsófőzelék (klasszikus) . csóró konyha . lecsóreceptek .
Gánica
Saláták, konzerválásEcetes hagymasalátaÉdesanyám húsleveses tormája Hagymás káposztasaláta Hagymás káposztasaláta üvegben Káposztasaláta Édesanyám savanyú káposztája
Kevesen ismerik a sózott paprikás hagymát, amely nem csak a sültkrumpli vacsorához, hanem kirándulások, horgászat, vadászat alkalmával is nagyon finom saláta. A nyaralás gasztronómiai emlékeiaz erdélyi konyhárólfranciák spanyolok görög ételek, előételek szerb, horvát, szlovén olasz receptek tárháza törökök bolgárok Apám receptjei Anyósreceptek
|