Keresés

Részletes keresés

komórka Creative Commons License 2004.04.27 0 0 285
Sziasztok!
A gesztenyés muffin receptjét az nlc-ről vettem, valaki beirta. De úgy általában a muffinkészités szerint. Azaz elöször a vajas, tojásos stb. masszát keverjük össze, majd ehhez nagy vonalakban a lisztes sütőporos keveréket.
A qu a az nem a guacamole? Az ördögcsirke receptje megvan, csak a reggeli és a dobozból való nincs meg. A kókuszos puszedli SJ. recept?

kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.27 0 0 284
Sziasztok!

a gesztenyes muffin nem teljesen ugy keszult a musorban, ahogy a receptben le van irva

vasarnap: a cukrot kikeverte a vajjal, majd a tojasokat egyenkent hozzaadva keverte habosra
majd az olvasztott csoki a gesztenye es a liszt kovetkezett

sajnos nem volt kint a vasarnapi musor receptje,

de a program az ordogcsirke, es az a qu....nevu
alma-narancs ital a reggelihez
es a dobozbol: kolbasz, tejfol, vajasteszta, ebbol keszult a kolbaszkremes csiga

majd a gesztenyés muffin

Előzmény: Tereza (278)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.27 0 0 283
RISZTÉSZTA SÜLT CSIRKVEL ÉS FŰSZERES BANÁNKARIKÁKKAL

Hozzávalók:

1 csirkemellfilé
só és frissen őrölt bors
1 evőkanál liszt
20 deka rizstészta
1 ötcentis friss gyömbér-darab
1 zöldcitrom
3-4 szál újhagyma
¼ - ½ teáskanál szárított chilipehely
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál köménymag
2 keményebb banán
1 evőkanál barna cukor
1 nagy maréknyi friss korianderzöld

Elkészítés:

A csirkemellfilét 5x1 centis csíkokra vágom, majd megsózom, megborsozom, és összekeverem a liszttel. Utána belerakom a rizstésztát egy tálba, és leöntöm annyi forró vízzel, amennyi bőven ellepi. Amíg a tészta puhul, előkészítem a többi a hozzávalót.

A meghámozott gyömbért és a zöldcitrom héját lereszelem, aztán a kopasz gyümölcsöt félbevágom, és az egyik darabnak kifacsarom a levét. Felkarikázom az újhagymák fehér szárát, majd jön a mozsaram. Beleszórom a chilipelyhet, a köményt és a koriandermagot, és összeőrlöm őket. Végül meghámozom a banánokat, mindkettőt centis karikákra vágom, és összekeverem a zöldcitrom lereszelt héjával, kifacsart levével meg a barnacukorral.

Sütéskor belelötykölöm a wokba az olajat, megmelegítem, és kevergetve-rázogatva megsütöm a csirkecsíkokat. Szűrőlapáttal kiszedem őket, és az üresen maradt serpenyőben kevergetve megpárolom az újhagymát. Amikor megpuhult, ráöntöm a fehérbort, és elforralom kicsit. Ekkor belekeverem a wokba a saját készítésű fűszerőrleményemet, a zöldcitromos-barna cukros banánkarikákat és az elősütött csirkecsíkokat.

1-2 perc alatt, rázogatva, összesütöm-összefőzöm az egészet –a banánkarikákra vigyázok, hogy ne essenek szét-, majd egy pillanatra lehúzom a tűzről. A rizstésztáról leöntöm a vizet, jól lecsepegtetem, és beledobom a wokba a többi mellé. Mérsékelt tűzön óvatosan összeforgatom az ázsiai tésztavacsorát, és tálalás előtt megszórom friss, aprított korianderzölddel.

2 szép adag lesz belőle.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.27 0 0 282
a tegnapi

GESZTENYÉS CSIRKEGOLYÓK FRISS KORINDERZÖLDDEL

Hozzávalók:

20 dkg mirelit gesztenye
1 csomag újhagyma
1 friss csilipaprika
3 maréknyi friss korianderzöld
1 ötcentis friss gyömbér-darab
1 zöldcitrom reszelt héja
30 deka darált csirkehús
3 evőkanál olaj
1 evőkanálnyi zsemlemorzsa
2 evőkanál szójaszósz
olaj a sütéshez

Az öntethez:
2 deci joghurt
½ deci tejszín
2 maréknyi friss mentalevél
1 teáskanál koriandermag

Elkészítés:

Vizet forralok egy fazékban, és ha már lobogva forr, 5 perc alatt puhára főzöm benne a fagyos gesztenyéket. Ezután lecsöpögtetem őket, és előveszem a késes betétű robotgépem.

A puha gesztenyeszemeket darabokra vágva beleteszem, majd belekarikázom a gépbe az újhagymák fehér szárát. A gesztenye és a hagyma mellé ollóval belevagdosom a korianderzöldet, aztán belereszelem a krumplihámozóval megpucolt gyömbérdarabkát és az alaposan megmosott zöldcitrom héját is. Miután a gépben ezek már mind együtt vannak, gumikesztyűt húzok a chilihez. A méregerős paprikát félbevágom, kimagozom, és az üres paprikahéját vékony szeletekre vágva belesöpröm a többiek mellé. Jöhet a menet, azaz egy gombnyomás, és az egészet sűrű péppé dolgozom össze a géppel.
A gesztenyés pépet átkanalazom egy tálba, és hozzákeverem a darált csirkehúst, az olajat meg a zsemlemorzsát. Teszek hozzá annyi szójaszószt, amennyitől kellemesen sós lesz, és nekilátok a sütésnek.

Ehhez kiválasztok egy nagyobb, mélyebb serpenyőt, és beleöntök annyi olajat, hogy 2 centi vastagon álljon benne. Erős lángon felmelegítem -akkor jó, ha a beledobott 2x2 centis kenyérkocka 15 másodperc alatt aranybarnára sül benne-, és amíg felmelegszik, kb. 3 centi átmérőjű golyókat formálok a húskeverék feléből. A forró olajba beleteszem ezt az első adagot, és rögtön közepes erejűre mérsékelem a tüzet, hogy a húsfalatok belül is átsüljenek. Ez kb. 10 perc alatt megtörténik, és ezalatt van időm arra, hogy a maradék húskeverékből is meggyurmázzam a golyókat. Ha az első eresztés megsült, szűrőlapáttal kihalászom, és papírtörlővel bélelt tálon lecsepegtetem. A második felvonáshoz aztán megint felforrósítom az olajat, majd mérsékeltre veszem a tüzet, és megsütöm, majd lecsöpögtetem a maradék húsgolyókat.

Tálalás előtt összekeverem a mentás joghurtöntetet. Ehhez apróra vágom a fűszernövényt, mozsárban durvára töröm a koriandermagokat, és mindkettőt belekeverem a tejszínnel vegyített joghurtba. Így falatozáskor a fogpiszkálóra szúrt csirkegolyókat ebbe az illatos krémbe mártogathatja mindenki.

18-20 húsgolyó lesz belőle.

Tereza Creative Commons License 2004.04.27 0 0 281
Szia Komórka!
Köszönöm.
Előzmény: komórka (280)
komórka Creative Commons License 2004.04.26 0 0 280
GESZTENYÉS MUFFIN
HOZZÁVALÓK: 10 dkg etcsoki, 25 dkg gesztenyepure, 10 dkg puha vaj, 2 evokanal rum, 2 ek sargabaracklekvar, 5 dkg cukor, 3 tojás, 1 csipet so, 5 dkg liszt, 1 teaskanal sitőpor, a tetejere tejszinhab es orolt fahej, 175fokos suto
Étcsokit felolvasztani gőz fölött, ha kihült akkor összekeverni a vajjal, a rummal, a lekvárral, a cukorral, meg a tojások sárgájával, a gesztenyével, aztán a tojás fehérjéből a sóval habot verni és a a sütőporral összekevert liszttel meg a gesztenyés keverékkel összekeverni. Elöször csak a hab negyedével a gesztenyés masszához, majd a többivel + a liszttel keverjük össze. 30-35 perc alatt megsulnek Ha kihültek a tetejére tejszinhabot teszünk.
moes Creative Commons License 2004.04.26 0 0 279
nekem megvan otthon, majd hozom.
Előzmény: Tereza (278)
Tereza Creative Commons License 2004.04.26 0 0 278
Sziasztok!
Valakinek véletlenül nincs meg NŐK LAPJÁBÓL a tegnapi műsorban szereplő GESZTENYÉS MUFFIN receptje? A www.stahlkonyhaja.hu-n tegnap meg ma is hiába kerestem, nem volt.
chupi Creative Commons License 2004.04.24 0 0 277
Ez a csülkös pogácsa tetszik. Azt hiszem mihamarább kipróbálom, mejd leírom, hogy milyen lett!
kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.23 0 0 276
a NL bol:

Kókuszos puszedli

Hozzávalok: 2 tojásfehérje
10 dkg porcukor
15 dkg kókuszreszelék
1 evőkanál liszt
1 zöld citrom

suto 175fokra, sutopapir a tepsibe

mely talban habba verni a feherjeket, kozben aprankent a porcukrot beleszitalni folyamatos keveres mellett, lassu fokozaton
kemény és fényes habbá verjük majd kulon talban osszekevert kokuszt, lisztet a reszelt zold citrom
hejat nagy laza mozdulatokkal hozzaforgatjuk

a sutopapirra evokanal egymastol ujjnyi tavolsagra kanalnyi mennyisegeket teszunk a masszabol kb. 3 cm-es atmeroju halmokat keszitunk

meleg sutoben 15 perc alatt megsulnek 20 db lesz belole

szepyke Creative Commons License 2004.04.23 0 0 275
CSÜLKÖS POGÁCSA


Hozzávalók:

1 deci tej
2½ deka friss élesztő
20 deka főtt, füstölt csülökhús
25 deka vaj
50 deka liszt
kb. ½ evőkanál só
¼-½ teáskanál frissen őrölt bors
1 deci tejföl
15 deka juhtúró
1 tojás
1 duci fokhagymagerezd



Elkészítés:

A tejet meglangyosítom a mikróba, belemorzsolom az élesztőt, és félreteszem. Amíg felhabosodik, a csülökhúst apró darabokra vágom, aztán a késes betétű robotgépembe finomra darálom. Ha ezekkel elkészültem, pici kockákra aprítom a vajat, és jöhet a munka érdemi része.

A lisztet kiszórom egy mély keverőtálba, hozzáadom a sót és a frissen őrölt borsot, majd a sós-borsos lisztet összemorzsolom a vajjal. Amikor már szemcsés állagú lett, ujjaimmal készítek a közepére egy mélyedést. Ebbe beleöntöm a habos élesztőt a tejjel együtt, aztán beleteszem a tejfölt, a juhtúrót és a tojás sárgáját. (A fehérjét megmentem, mert ezzel kenem majd meg a pogácsákat.) A kráterbe belereszelem még a megpucolt fokhagymát is, majd belesöpröm a megdarált csülökhúst, és a tésztát elkezdem összegyúrni.

2-3 perc után a hozzávalók ruganyosan keménnyé állnak össze. Ekkor tartok egy pillanatnyi szünetet, kilazítom a csuklóm, és megkóstolom a tésztát. Ha kell, még egyszer megsózom, aztán előveszem a kézi robotgépem. Beleillesztem a dagasztókarokat, és további 6 percig ezzel dagasztom a tésztát, hogy sima és fényes legyen. A kidolgozott bucit aztán konyharuhával letakarom, és meleg helyen 1-1½ óra alatt a duplájára kelesztem.

Miután a tészta pufira dagadt, bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és 2 tepsibe sütőpapírt borítok.

A szaggatáshoz alaposan meglisztezem a gyúródeszkát, aztán ráteszem a tésztát, és kicsit átgyúrom. Ezek után lisztezett nyújtófával kétujjnyi vastagra kinyújtom, majd előkeresek egy kb. 3 centi átmérőjű pohárkát. A peremét belemártom kevés lisztbe, és a lisztes pohárral sorra kiszaggatom a pogácsákat. Ahogy haladok, a poharat újra és újra belemártom a lisztbe, mert így a tészta nem ragaszkodik annyira a pohárhoz.

A kiszaggatott pogácsákat egymástól kb. 2 centi távolságra lerakom a sütőpapírral borított tepsikre, és a tetejüket megkenem a félretett tojásfehérjével. Ha olyan tepsiket választottam, amelyek egyszerre beférnek a sütőbe, akkor mindkettőt berakom; ha viszont csak egymás után süthetem ki a két tepsinyi pogácsát, akkor a második adagot közepesen hideg helyre teszem, míg az első 12 perc alatt megsül.

80 apró pogácsa lesz belőle.



komórka Creative Commons License 2004.04.22 0 0 274
TONHAL GYÖMBÉRMÁRTÁSSAL
Ezek után a saláta összeállítása annyiból áll, hogy előveszek 2 nagy tányért, és először igazságosan elosztom rajtuk a narancskarikákat. Aztán a gyümölcsöket megszórom maduladarabkákkal, elpötyögtetek rajtuk olajbogyó-feleket, és rájuk locsolom a citromos olivaolajat. Végül a tetejükbe púpozom a sült hagymakarikákat, majd meghintem őket az apróra vágott mentával, és íme, készen van az üdítő gyümölcs-vacsora.
HOZZÁVALÓK: 1 zöldcitrom, 1 tízcentis friss gyömbérdarab, 1 piros chilli, 3 evőkanál szójaszósz, 40 deka felengedett mirelit tonhal, só és frissen őrölt bors, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál puha vaj, 2 evőkanál méz, 2 deci víz, 2 maréknyi friss korianderzöld
Mielőtt a halszeletekhez hozzányúlnék, előkészítem a többi hozzávalót. A zöldcitrom héját lereszelem, majd a levét szűrőn át belefacsarom egy pohárba. Utána meghámozom a gyömbért, aztán a kézi reszelőn nagylyukú oldalán forgácsokká reszelem. Jöhet a chilipaprika. Ha félek tőle, gumikesztyűt húzok hozzá, ha viszont bátornak érzem magam, akkor csupasz kezemmel ügyködöm. Először félbevágom, aztán kimagozom, majd az üres paprikahéjat vékonyan felkarikázom. Végül a szójaszószt belecsurgatom egy mérőkancsóba, és felöntöm annyi vízzel, hogy bő 2 deci legyen belőle. Ezek után a halszeleteken a sor. A kiolvadt darabokat mindkét oldalukon megsózom és megborsozom, aztán 10 centi hosszú adagokra vágom. Mivel a sütés után melegen kell majd tartanom őket addig, amíg összefőzöm hozzájuk a gyömbéres levet, a sütőt már most bekapcsolom 50 C-ra (gázsütőn az „épphogy” fokozat). A halszeletekhez előveszek egy 28 centi átmérőjű serpenyőt, és gyengéden összeolvasztom benne a vajat az olajjal. Utána felerősítem a tüzet mérsékelt fokozatra, és beleteszem a serpenyőbe a haldarabokat. Oldalanként 2-2 perc alatt puhára, de nem szétesősre megsütöm őket, majd szűrőlapáttal kiemelem mindet egy mélyebb, tálalásra is alkalmas tálra. A tálat lefedem alufóliával, és beteszem a langyos sütőbe. A serpenyőbe –anélkül, hogy elmosogatnám- beleszórom a gyömbérreszeléket, majd mérsékelt tűzön 1-2 percig kevergetem. Amikor már jól illatozik, hozzáöntöm a szójaszószos vizet és a zöldcitrom átszűrt levét. Utána belehintem a serpenyőbe a vékonyra karikázott chilit és a megreszelt zöldcitromhéjat, aztán belekanalazom a mézet. A fűszeres levet 6 perc alatt erős lángon enyhén szirupossá forralom, és amíg ez megtörténik, apróra vágom a korianderzöldet. Tálaláskor előkapom a langyos sütőből a meleg haldarabokat, szűrön át rájuk kanalazom a gyömbéres levet, és aromás díszítésként meghintem a felaprított korianderzölddel. Mi forró vízben megpuhított, aztán alaposan kinyomkodott rizstésztával szoktuk enni, de főtt jázminrizzsel is finom. 2 adag lesz belőle.
kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.21 0 0 273
FŰSZERES NARANCS-SALÁTA

Hozzávalók:

5 deka mandulabél
5 narancs
2 fej hagyma
4 evőkanálnyi + 10 evőkanálnyi olívaolaj
½ teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanálnyi méz
2 kisebb citrom
10 deka magozott fekete olajbogyó
1 csupor friss menta
frissen őrölt bors

Elkészítés:

A mandulabelet egy száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítom, majd lehúzom a tűzről, hogy a pirított mandulaszemek kihűljenek.

A narancsokat éles késsel meghámozom úgy, hogy ne csak vastag bundájukat, hanem fehér szöszeiket is levetkőzzék, aztán a gyümölcsöket vékony karikákra vágom. Ezután megpucolom a hagymákat, és amikor már mindkettőt hajszálvékonyra fölkarikáztam, megmelegítek 4 evőkanálnyi olíva olajat egy nagy serpenyőben. A serpenyőnek azért kell nagynak lennie, hogy ne zsúfolódjanak benne a hagymakarikák. Az olaj kellően erős hőfoka pedig azért fontos, hogy puhulás közben szép aranybarna színt kaphassanak.

A süldögélő hagymakarikákat folyamatosan kevergetem fakanállal, és 5 perc után, amikor azt látom és szagolom, hogy mindjárt készen vannak, rájuk kanalazok egy kis mézet és megszórom őket őrölt fahéjjal. A fahéjas mézet jól elkeverem, és ezzel együtt kb. 3 percig még tovább sütöm a hagymakarikákat. Így nemcsak a színük, de az ízük is karamelles lesz. Ha elkészültek, lehúzom a serpenyőt a tűzről, és a kezemen átszűrve megspriccelem a hagymát az egyik citrom felének a levével.

Az öntethez egy kis tálkában kézi habverővel összekeverem a megmaradt másfél citrom átszűrt levét 10 evőkanálnyi olívaolajjal. Utána félbevágom a kimagozott olajbogyókat, felaprítom a friss mentát, és mindkettőt félreteszem. Ilyenkor már a mandula is elég langyos ahhoz, hogy mozsárban könnyedén durvára törhessem.

Ezek után a saláta összeállítása annyiból áll, hogy előveszek 2 nagy tányért, és először igazságosan elosztom rajtuk a narancskarikákat. Aztán a gyümölcsöket megszórom maduladarabkákkal, elpötyögtetek rajtuk olajbogyó-feleket, és rájuk locsolom a citromos olivaolajat. Végül a tetejükbe púpozom a sült hagymakarikákat, majd meghintem őket az apróra vágott mentával, és íme, készen van az üdítő gyümölcs-vacsora.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.21 0 0 272
ÖRDÖG-CSIRKE

Hozzávalók:

2 darab csirkemellfilé (egyenként kb. 35 dekásak)
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál vaj
2 evőkanál olaj
1 csokor petrezselyem

Az ördögmártáshoz:
70 deka paradicsom
1 duci fokhagymagerezd
1 nagy vagy 2 kisebb csomag újhagyma
1 piros chili
esetleg 1-2 evőkanál olaj
1 deci száraz vörösbor
½ deci víz
4 evőkanál sűrített paradicsom

morzsolt oregánó
frissen reszelt szerecsendió
Tabasco-szósz vagy cayenne bors
kevés cukor

Elkészítés:

A csirkemellfiléket kettévágom, és a négy húsdarabot kiterítem magam elé. Mindegyikről leválasztom az ún. „szívet” –ez a könnyen leváló cafrang a legfinomabb falat-, majd a csirkemellfiléket keresztben kettészelem. Így kaptam összesen 10 hússzeletet. Megsózom, megborsozom, és félreteszem őket.

A csirke után előkészítem a mártást. A paradicsomok héját kereszt alakban bevágom, aztán lobogó forró vizet öntünk rájuk. Megvárom, míg a héjuk felpöndörödik, majd leöntöm róluk a forró vizet, és hideget engedek rájuk. Így már könnyű lekapni a héjukat. A meghámozott paradicsomokat elnegyedelem, a negyedekből ujjammal kitúrom a magos belső részt, és a paradicsomdarabokat félreteszem. A mártáshoz hiányzik még a fokhagyma, az újhagyma és a chili. A fokhagymagerezdet megpucolom, és finomra zúzom. Az újhagymák fehér szárát felkarikázom. A chilit pedig először kimagozom, aztán az üres paprikahéjat vékonyan felszeletelem.

Miután minden ott sorakozik már a kezem ügyében, süthetem a csirkét. Előveszek egy közepes méretű serpenyőt, és gyengéden összeolvasztom benne a vajat az olajjal. Ha egymásba kavarodtak, erősítek a lángon, és hogy ne zsúfoljam túl az edényt, a hússzeleteket két részletben megsütöm, majd alufóliával leborítva félreteszem őket.

A mártást azzal kezdem, hogy belenézek a serpenyőbe. Ha a csirkesütés után túl száraz lenne, kanalazok bele kevés olajat. Gyengéd lángon kevergetve megfonnyasztom benne az újhagymát, majd hozzádobom a zúzott fokhagymát. Az edénybe most már jöhetnek a paradicsomdarabok, aztán beleöntöm a vörösbort meg a vizet. Beleszórom a chilit, belevegyítem a sűrített paradicsomot, és a mártást megsózom. Mérsékelt tűzön elkezdem kevergetve összerotyogtatni. Amikor a paradicsom 10 perc után félig megpuhult, a legizgalmasabb rész következik: beállítom a mártás ízeit. Teszek hozzá morzsolt oregánót, reszelek bele szerecsendiót, és ha nem találom elég erősnek, csöpögtetek hozzá Tabasco-szószt vagy szórok bele cayenne borsot. Esetleg sót és kevés cukrot is teszek még hozzá, aztán további 5 perc alatt kevergetve összefőzöm.

Tálaláskor a megsült csirkemellekre rákanalazok az ördögmártásból, és megszórom apróra vágott petrezselyemmel.

4 adag lesz belőle.

carbonara Creative Commons License 2004.04.19 0 0 271
Tonhalas makarónisaláta : Ez a tonhal-krém nagyjából igy elkészitve Itáliában nagyon népszerü hideg elöételként sült húsra téve. Neve : Vitello tonnato vagyis tonhalas borjúsült, de sertésböl éppúgy lehet csinálni.
Előzmény: kreativtucsok (269)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.19 0 0 270
GUACAMOLE

Hozzávalók:

2 puha avokádó
½ fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 chilipaprika
1 zölditrom
1 deci tejszín
1 csupor korianderzöld

tortillachips a mártogatáshoz

Elkészítés:

Előveszem a turmixgépem, és egész egyszerűen minden hozzávalót beledobálok.

Az avokádó meghámozva és darabkákra vágva kerül bele, a megpucolt vöröshagyma gerezdekre szelve, a fokhagyma pépesre reszelve, a kimagozott chilipaprikák pedig vékony forgácsokra aprítva. Aztán jöhet a zöldcitrom átszűrt leve, a krémes tejszín és miután beleollóztam a korinaderzöldet is, megnyomom a gombot.

Néha segítek kicsit a gépnek egy fakanállal, mert akkor könnyebben keveri pépesre a világoszöld színével ártatlannak tűnő, de a méregerős chilipaprikák miatt igencsak izmos mártást.

Amikor kész, megsózom, és elosztom néhány tálkában, hogy a tortillachipsek mártogatatásához ne kelljen egymáson átnyúlkánunk.

4 adag lesz belőle.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.19 0 0 269
TONHALAS MAKARÓNISALÁTA

Hozzávalók:

Ami a dobozban volt:
2 db tonhalkonzerv
Fél zacskó makaróni
1 doboz tejföl

Hozzávaló még:
2 db tojás
mustár
olaj
1 fej vöröshagyma

Elkészítés:

Első lépésként megfőzzük a makaróni tésztát. Amíg a tészta puhul, elkészítjük a krémet.

Egy nagy habüstben hamis majonéz alapot készítünk 2 tojássárgájához hozzáadunk egy evőkanálnyi mustárt, majd olajat csurgatunk hozzá, miközben kézi habverőnk segítségével folyamatosan kevergetjük a keveréket.

Ha elkészültünk a sárga krémünkkel, beleöntjük a tejfölt, hozzákanalazunk 1 konzervnyi tonhalat és ha van otthon, nagyon ízletes hozzá egy kevéske aprított bazsalikom levél is. Amíg teljesen megfő a tészta, szeletekre vágunk 1 fej vöröshagymát. Megsózzuk és pár perc után kinyomkodjuk belőle a levét. Ha kész, ezt is hozzáadjuk a mártáshoz.

A makarónit leszűrjük, és pár percnyi hűlés után – amikor már nem forró a tészta -, belekeverjük a mártásba, majd 1 órára félretesszük pihenni, hogy a tészta teljesen átvegye a mártás ínycsiklandozó ízét.

Tálalásnál villa segítségével kis halmokat készítünk a tésztából és a tetejükre a megmaradt halkonzervből púpozunk.

NAPFÉNY-REGGELI MŰZLISZELET-MORZSÁVAL

Hozzávalók:

5 deci ACE vitaminokban dús gyümölcslé
2 deci tej
2 evőkanál méz
½ kikapargatott vaníliarúd
1 kis műzliszelet

Elkészítés:

Első lépésként beleöntöm a gyümölcslevet a turmixba, hozzácsurgatom a tejet, és belekanalazom a mézet.

Vágódeszkán hosszában félbevágom a vaníliarudat, és éles késsel kikapargatom a belsejét, majd ezt is a turmixba teszem.

Mindeszek összeturmixolása után kitöltöm a frissítő reggeli italt 2 üvegpohárba. Z egész megkoronázásaként a mozsaramban apróra török egy fél müzliszeletet, és egy-egy nagy csipetet az italok tetejére szórok belőle

TARKABARKA PALACSINTATORTA

Hozzávalók:

különböző ízű fagyik
3 evőkanál színes tortadara

A palacsintatésztához:
6 deka vaj
20 deka joghurt (kb. 2 kis pohárnyi)
5 deci tej
2 teáskanál vaníliaroma
2 tojás
2 evőkanál cukor
2 pici csipetnyi só
30 deka liszt
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál szódabikarbóna
1 citrom

a sütéshez 3 deka olvasztott vaj

Elkészítés:

A palacsinta tésztájába kerülő vajat felolvasztom a mikróban, és megvárom, hogy langyosra hűljön. Ezután összeállítom a tésztát a turmixgépemben, mert esküszöm rá, hogy ebben a legegyszerűbb. Így ugyanis sohasem lesz csomós.

Tehát fogom a turmixgépem, és mivel egyszerre csak a fele mennyiségű tészta fér bele, mindegyik hozzávalónak beleteszem a felét. Sorrendben: 3 deka olvasztott vajat, 10 deka joghurtot, 2 ½ deci tejet, 1 teáskanál vaníliaromát, 1 tojást, 1 evőkanál cukrot, 1 csipetnyi sót, 15 deka lisztet, 1 teáskanál sütőport és 1 teáskanál szódabikarbónát. Ezután belereszelem a citrom héjának is a felét, majd megnyomom a gombot. Hagyom, hadd dolgozzon a gép, és közben csupán egyszer-kétszer állítom le, hogy fakanállal felkeverjem a szépen alakuló masszát. Amikor kész, átöntöm egy nagyobb tálba, és nekifogok még egyszer a turmixolásnak. Ha a második menettel megvagyok, az újabb tészta-adagot összekeverem az előzővel, és elkezdem a sütést.

Előveszem a 17 centi átmérőjű palacsintasütőmet, kikenem kevés olvasztott vajjal, és merőkanálnyi adagokban a szokásos módon sorra megsütöm a vastag palacsintákat. A serpenyőt minden újabb palacsintánál kikenem olvasztott vajjal, mert teflonbevonat ide vagy oda, a leragadt palacsintánál kevés dolog bosszantóbb. (A palacsinták néhány órával korábban is elkészíthetők.)

Miután megsütöttem a palacsintákat –kb. 16 darab lesz így-, előszedem a fagyasztóból a fagyis dobozokat. Minél többféle maradékot találok, annál jobb. Megvárom, hogy kenhető állagúra felengedjenek, majd sorra megkenem velük az egymásra rétegzett palacsintákat. Ilyenkor ügyelek arra, hogy a különböző ízű fagyirétegek egymástól minél távolabb kerüljenek. Végül az utolsó fagyiréteget meghintem színes tortadarával, és már tálalom is a tarkabarka, jókedvű végeredményt.

Törölt nick Creative Commons License 2004.04.19 0 0 268
Dögöljön meg az összes kereskedelmi tévé! Megint elkezdték 10 perccel hamarabb a 20 perces műsort...:-((((

...hogy ON is legyek: a péntek esti bulira megcsináltam a Stahl-féle burgundi marhatokányt. Valami FENSÉGES, csak ajánlani tudom. Nem épp az instant kaják közé tartozik, de megéri a vesződséget!!! Ja, a 25 dkg gomba helyett belerámoltam 50 dkg-t.

moes Creative Commons License 2004.04.16 0 0 267
huhh. az jól hangzik. utánakeresek.
Előzmény: vikilány (264)
nemisbéka Creative Commons License 2004.04.16 0 0 266
Szerintem döntsd el, melyik szimpatikus :) és azzal csináld. Én is kicseréltem a karajt combra valamelyik receptnél és teljesen jó volt.
Előzmény: vikilány (264)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.16 0 0 265
MADNULÁS CAPPUCINO

Hozzávalók:

10 deka mandulabél
4 deci tej
4 teáskanál koffeines vagy koffeinmentes neszkávé
2 evőkanál meleg víz
1 deci tejszín
3 evőkanál cukor
2-3 evőkanál mandulaízű likőr (pl. magyar Mandolino vagy olasz Amaretto)
a tetejére édes tejszínhab

Elkészítés:

A mandulát száraz serpenyőben előző este kevergetve illatosra pirítom, aztán amikor kihűlt, durvára őrlöm. Ráöntök 4 deci tejet, és berakom a hűtőbe, hogy a tej átvegye a pirított mandula ízét.

Másnap leszűröm a mandulás tejet, majd hozzáteszem a kevés meleg vízben feloldott kávéport, és beleöntöm a tejszínt. A cukorral együtt kevergetve felforralom, aztán elzárom alatta a lángot, és hozzáöntöm a likőrt.

Amikor már kicsit kihűlt, bögrékbe töltöm, és édes, de hideg tejszínhabot teszek a tetejére, mert szerintem nagyon finom hideg habon át kortyolgatni a meleg italt.

vikilány Creative Commons License 2004.04.15 0 0 264
Most ez tarja vagy karaj?? A hozzavalokban karaj van, a receptben tarja....ha most valaki azt mondja, hogy az egy es ugyanaz, akkor a kardomba dolok.

Tegnap megcsinaltam a gyomberes almas csirket es finom lett nagyon.

Előzmény: szepyke (258)
moes Creative Commons License 2004.04.15 0 0 263
hát igen. pláne, hogy főzöm tovább, tehát kvázi steril lesz. flancol a csaj :)
Előzmény: nemisbéka (262)
nemisbéka Creative Commons License 2004.04.15 0 0 262
Itt nem látom a funkciót, a palacsintában a buborék számít :).
Előzmény: kreativtucsok (261)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.15 0 0 261
:-)
eloszor nem is tudtam mirol van szo
en nem olvastam a receptet, csak bemasoltam

miert lenne baj az asvanyviz? a palacsintat is azzal keszitem (szoda hianyaban) mondjuk azt buborekossal

biztos van valami funkcioja az asvanyviznek

Előzmény: moes (260)
moes Creative Commons License 2004.04.15 0 0 260
illik itt kritizálni, beledumálni?

ásványvíz, mi? már a csapvíz nem is jó főzni? fura...

Előzmény: kreativtucsok (259)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.15 0 0 259
ALMÁS-KÁPOSZTÁS PULYKARAGU

Hozzávalók:

25 deka pulykamellfilé
tengeri só és frissen őrölt bors
¾ evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál pirospaprika
25 deka savanyú káposzta
1 alma
2 babérlevél
½ teáskanál őrölt kömény
1-1½ deci szénsavmentes ásványvíz

Elkészítés:

A megmosott, szárazra törölt pulykamellfilét 2 centis kockákra vágjuk, és picit megsózzuk, megborsozzuk. Utána egy közepes méretű, de mély teflonserpenyőt kikenünk olajba mártott kenőecsettel, kevergetve átsütjük benne a húskockákat, majd szűrőlapáttal kiszedjük, és félretesszük.

A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát finomra zúzzuk, és beleöntünk ½ evőkanálnyi olajat. Ezen takaréklángon üvegesre pároljuk a vöröshagymát –ha úgy látnánk, hogy szükséges, akkor kanalazhatunk hozzá kevés ásványvizet-, aztán hozzákeverjük a fokhagymát, és amikor megérezzük az illatát, lehúzzuk a tűzről.

A párolt hagymához pirospaprikát szórunk, hozzáforgatjuk a savanyú káposztát, és miután a héjas almát centis szeletekre vágtuk, azt is hozzákeverjük. Fűszerezzük babérlevéllel, őrölt köménnyel, öntünk hozzá ásványvizet, és közepes erejű tűzön, lefedve kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Végül beleforgatjuk a félretett, megsütött pulykakockákat, és a húsfalatokat átmelegítjük az almás káposztában.

2 nagy adag lesz belőle.

szepyke Creative Commons License 2004.04.14 0 0 258
TARJASZELETEK ROZMARINGOS KÖRTÉVEL


Hozzávalók:

1 csokor újhagyma
4 szál friss rozmaring
4 körte
10 deka + 4 evőkanál puha vaj
2 deci száraz fehér bor
4 szelet sertéskaraj
2 evőkanál mustár
só és frissen őrölt bors
4 evőkanál olaj



Elkészítés:

A sütőt bekapcsolom 190 C-ra (gázsütőn 5-ös fokozat), és amíg melegszik, megtöltöm a körtéket.

A töltelékhez az újhagymaszálakat és a rozmaringleveleket nagyon apróra vágom, aztán mindkettőt belekeverem 10 dekányi puha vajba, amihez teszek még sót és borsot is. Utána a körtéket félbevágom, kiszedem a magházukat, és kerek fenekükből leszelek egy-egy papírvékony réteget, hogy stabilan üljenek majd sütés közben. A rozmaringos masszát belekanalazom a körtehajók mélyedéseibe, a töltött gyümölcsöket egymás mellé teszem egy kisebb sütőtálban, és óvatosan melléjük öntöm a bort, nehogy az alkoholzuhatag lesodorja a tetejükről a rozmaringos vajkupacokat. Ezek után jó 20 percre beteszem őket a meleg sütőbe, és amíg illatosra sülnek, kényelmesen elkészítem a hússzeleteket.

Először kicsit kikloppfolom őket, aztán mindkét oldalukat bedörzsölöm mustárral, majd sózás és borsozás után, előveszek két közepes méretű serpenyőt.

Ezekben alacsony lángon összeolvasztok 2-2 evőkanálnyi vajat meg ugyanennyi olajat, majd erősebbre csavarom a tüzet, és amikor már mindkét edényben forró a vaj-olaj keverék, oldalanként 1-1 perc alatt barnás pirosra kapatom a hússzeletek külsejét. Utána visszaveszek a láng erejéből, és mérsékelt tűzön oldalanként 5-6 perc alatt készre sütöm a mustáros tarjákat.

Ha a rozmaringos-hagymás körték megsültek, elrendezek belőlük 2-2 darabot mindegyik tányéron, majd a rozmaringillatú körtehajók mellé odateszek 1-1 szép és zamatos tarjapecsenyét.

4 adag lesz belőle.







kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.13 0 0 257
TORMAKRÉMES SÜLT MAKARÓNI

Hozzávalók:

20 deka makaróni
7 deka vaj
7 deka liszt
7 deci tej
só és frissen őrölt bors
5-6 evőkanál tejszínes tormakrém
30 deka főtt, füstölt sonka
3 darab főtt tojás
10 deka füstölt sajt

vaj a sütőtál kikenéséhez

Elkészítés:

Vizet forralok egy fazékban a tésztának, teszek hozzá sót, és amíg melegszik a víz, elkészítem a tormakrémes besamelt.

Ehhez előveszek egy kisebb fazékot, gyengéden megolvasztom benne a vajat, aztán fakanállal hozzákeverem a lisztet. Ezek után nem változtatok a tűz erősségén, marad a takarékláng, és 2 percen át kevergetve főzöm a vajas-lisztes alapot. Amikor elkészültem vele, előveszem a kézi habverőm, és folyamatosan kevergetem vele a vajas-lisztes elegyet miközben hozzácsurgatom a tejet. Kitartó csuklóedzéssel további pár percen át kavarom-keverem az egyre sűrűsödő besamelt, aztán leveszem a tűzről, és belevegyítem a tejszínes tormakrémet. Megkóstolom, vajon elég erőteljes-e a tormaíz, aztán ha szükséges, korrigálok. Utána kicsit megsózom a mártást, finoman megborsozom, és félreteszem.

Ilyenkor már lobogva forr a tészta főzővize. Beleszórom a makarónit, és pontosan annyi percig főzöm, amennyi a csomagolására van írva. Nem szabad túlfőzni, mert a sütőben is időzik még, magyarul ott is puhul majd.

Amíg a makaróni kifő, bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és előkészítem a többi hozzávalót. A húsvéti sonkát icipici kockákra vágom, vagy ha lusta vagyok, akkor előveszem a késes betétű robotgépem, és abban pépesítem össze. Ezek után a maradék főtt tojást vékonyan felkarikázom, majd a hűtő hátsó zugában megbújó, enyhén szárazka sajtdarabot erőteljes mozdulatokkal megreszelem.

Itt az idő, hogy visszatérjek a kifőtt makarónihoz. Gyorsan leszűröm, alaposan lecsepegtetem, és összekeverem a tormakrémes besamell ¾-ével meg a miniatűr sonkakockákkal.

Összeállításkor a besameles-sonkás-tésztás keverék felét belesimítom egy kivajazott, 20x30 centis sütőtálba, majd erre ráfektetem egy sorban az összes tojáskarikát. Utána a tojáskarikákat betakarom a mártásos makaróni másik felével, majd erre rásimítom a maradék, sonkamentes, tormás besamelt.

A húsvéti napok romjaiból újjászületett vacsorát megszórom reszelt sajttal, és 15-20 percre beteszem a forró sütőbe. Tálaláskor nagyobb kockákra vágva felszeletelem, és a kalóriák okozta lelkiismeretfurdalás enyhítésére valamilyen zöldlevelekből készített, egyszerű salátát is adok hozzá.

6 adag lesz belőle.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.12 0 0 256
KOLBÁSZKRÉMES CSIRKECOMBOK

Hozzávalók:

Hozzávaló:
15 deka puha parasztkolbász
1 duci gerezd fokhagyma
5 deka puha vaj
8 csirke-felsőcomb (egyenként 10-12 dekás darabok!)
só és frissen őrölt bors
1+ 1 evőkanálnyi olaj
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat) és amíg melegszik, összeállítom a házi kolbászkrémet.

Lehúzom a kolbászról a bőrét –vagy ha nagyon puha, akkor csak egyszerűen az ujjammal kinyomkodom belőle-, és a kolbász belsejét beleteszem egy kis tálba. Aprólyukú reszelőn át hozzáreszelem a megpucolt fokhagyma-gerezdet, aztán az illatos húsmasszát összekeverem a puha vajjal.

A csirkecombokat alul-felül megsózom és megborsozom, majd ujjammal meglazítom tetejükön a bőrt, és betömködöm alájuk a kolbászos krémet.

Utána előveszek egy akkora sütőtálat, amelyben elférnek egymás mellett a töltött csirkecombok, és a tál alján szétmasszírozok 1 evőkanálnyi olajat. Szép sorban belepakolom a húsdarabokat, tetejüket megkenem 1 evőkanálnyi olajjal, és miután letakartam a tálat alufóliával, beteszem a forró sütőbe. 25 percig fólia alatt, 5 percig pedig nélküle pirítom ropogósra a pecsenyéket.

Miközben a csirkecombok megsülnek, apróra vágom a petrezselymet, aztán alaposan meghintem vele a parasztlagzi hangulatát idéző csirkevacsorát.

4 adag lesz belőle.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!